2018-07-06 10:57:32• hírek • Bede Emőke

2020-ra elérik a román határt a magyar autópályák

Július 3-án a lengyelországi Rzeszów mellett, Jasionkában szervezték meg a Három Tenger Kezdeményezés regionális fórumát, melyen részt vett Szatmár megye képviseletében Nagy Szabolcs megyemenedzser is.

Amint az a kezdeményezés nevéből is sejthető, a fóromon az a 12 ország vett részt, melyek a Fekete-, a Földközi- és a Balti-tenger által körbefogott terület fejlesztésére törekszenek szállítmányozási, energetikai, digitális és üzleti szempontból.
 

A találkozón szó esett a kezdeményezés egyik első projektjéről, a Via Carpatiáról is. Emlékeztetőül: a Via Carpatia egy Európán átívelő közlekedési folyosó, ami Litvániában kezdődik, Lengyelországon, Szlovákián, majd Magyarországon át halad tovább. Lengyelországban már megkezdték a tervek végrehajtását. Romániába a Via Carpatia Debrecenből érkezne Nagyváradra, ahonnan továbbvezetne Aradra, majd Temesvár felé, onnan pedig elágazna az ország keleti és déli része felé.



 

Ennek keretében Magyarország képviselői arra a Szatmár megye számára is örömteli hírre világítottak rá a találkozó során, hogy 2020-ra a magyar autópályák mindegyike eléri a román határt, ezzel pedig a határmenti megyék közvetlenül csatlakoznak majd arra a rendszerre, mely segítségével könnyűszerrel és gyorsan juthatnak el Közép- és Nyugat-Európa országaiba. Ez azt jelenti, hogy Szatmár megye lakosságát is autópálya kötné össze a nyugatabbra fekvő országokkal, épp csak át kell kelnünk a Pete-Csengersima határponton.
 

Nagy Szabolcs megyemenedzser pedig arról számolt be, hogy még szeptember előtt megszervezik azt a találkozót Szatmár, Bihar, Arad és Temes megye számára, melyen a közlekedési folyosó érdekében létrejött együttműködés további lépéseiről és a gyakorlatba ültetésről egyeztetnek majd a megyei elöljárók és a prefektusok.


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: